Pobedi sa
Waggler-om

Vrste Waggler plovaka

Danas se ribolovci sreću sa veoma širokom lepezom vaglera, ali u osnovi svi oni se mogu podvesti pod 4 osnovna modela. Radi se zapravo o dve osnovne vrste i njihove dve verzije.

Osnovni oblici vaglera jesu: strejt (streight) ili ravan i bodid (bodied), tj. onaj koji je osetno zadebljan u svom donjem delu. I jedan i drugi model se izrađuju u varijantama koje se razlikuju po debljini vrha nesrazmerno dugačke antene. Klasične strejt i bodid varijante vaglera imaju dugačku antenu iste debljine od korena do vrha vaglera, dok podvrste o kojima je reč na vrhu imaju ubačenu (“inserted”) tanju antenu u dužini od nekoliko centimetara što ih čini osetljivijim. Tako mnogi autori ističu da postoje četiri osnovna tipa vaglera: strejt; strejt sa tankimvrhom na anteni (“streight inserted”); bodied; bodied insertid sa tankim vrhom na anteni.

Svi drugačiji modeli izvedeni su iz pomenutih, a međusobno se razlikuju po tome od kojeg materijala su izrađeni, da li su providni, koliko su zdepasti i sl. Neki se prave da budu što neprimetniji i da prave što manju buku, dok su drugi napravljeni kao “bombice” i kao “pljuskavci“ su namenjeni pecanju na ribnjacima gde takva vrsta buke ribu asocira na hranjenje.
Svi ti modeli izrađuju se za različite nosivosti i još ih je moguće prema potrebi fiksno ili klizeće montirati na sistem.

Za snalaženje u šumi takvih plovaka umesto Arijadninog konca bolje će poslužiti davanje odgovora na sledeća 4 pitanja: Gde je riba? Da li duva vetar? Kolika je dubina na kojoj nameravamo da pecamo? Koliko je oprezna riba koju lovimo?

Info

SZTR "Elektron Twiggy"
Radisava Katanića br.5
32300 Gornji Milanovac

Kontakt

Tel: (032) 700 131
Fax: (032) 717 127
e-mail: office@twiggy.rs