Kako napraviti
izbor Wagglera

Izbor Waggler plovaka

Uprošćeno rečeno, ako se peca na daljini od 3-4 dužine štapa (a uobičajena dužina meč štapova je 3,9-4,2m) treba koristiti lagane plovke kako bi se obezbedio najbolji kompromis između njihove osetljivosti, uverljive prezentacije mamca i lakoće zabacivanja na željenu daljinu. Analogno tome, veće daljine zahtevaju veće vaglere.

I mada su savremeni vagleri konstruisani tako da uticaj pomenutih faktora svedu na minimum, to nikako ne znači da su na njih potpuno imuni. Ukoliko duva jak vetar, ili je prisutno jako površinsko strujanje, treba posegnuti ne samo za težim vaglerima već i za modelima sa što dužom antenom.

U tu svrhu proizvode se modeli sa veoma tankom i dugačkom antenom, prečnika jedva 2mm, koja ima ovalna zadebljanja na samom vrhu (sl. dole), kako bi bila vidljivi a da se istovremeno eliminiše neželjeni efekat “jedra“. Podrazumevani modeli plovaka za takve situacije su naravno bodied vagleri, i to sa što zdepastijim telom. Oni imaju ulogu kao teška kobilica kod jedrilica – da stabilišu plovilo sa visokom katarkom.

Kada vagler po zabacivanju padne na vodu on napravi popriličnu buku i zabija se u vodu do određene dubine. To su, sem već pomenutih “pljuskavaca“, neželjeni efekti, pogotovo kada se peca plašljiva riba u prozirnoj vodi ili u plićaku. U tom slučaju, suprotno od situacije sa vetrom, treba posegnuti za kraćim veglerima, po mogućnosti providnim, a ako se peca na daljinu treba uzeti kraće bodied vaglere.

Za teško pecanje kada riba oprezno uzima mamac i kada je neophodna detekcija najsitnijih trzaja, koriste se insertid varijante. Takvi strejt vagleri se dobro pokazuju i kad se sistem prilagodi za pecanje ribe kada uzima mamac u propadanju.

Kako biste bez prevelikih prepravki sistema mogli da u svakoj prilici jednostavno montirate odgovarajući tip i model najbolje je da to uradite preko univerzalnih kopči (ili adaptera), koji stalno ostaju na osnovnom najlonu.

Ta pomagala mogu biti izrađena od virbli sa karabinjerima, od parčeta nerđajuće žice i bužira, ili od silikonske cevčice. Svoje vaglere sam prepravio za montiranje upravo preko adaptera napravljenog od virble i silikonske cevčice, jer mi se taj sistem pokazao najimunijim na mršenja (slika gore).

Info

SZTR "Elektron Twiggy"
Radisava Katanića br.5
32300 Gornji Milanovac

Kontakt

Tel: (032) 700 131
Fax: (032) 717 127
e-mail: office@twiggy.rs