Waggler plovak

 

Najjednostavnija definicija vagler ili vegler (waggler) plovka glasi da je to svaki plovak koji je na strunu pričvršćen samo svojim donjim delom i to u jednoj tački. Tome i duguje svoje ime jer “waggling“ (na engleskom jeziku) znači ljuljanje, geganje... Pišući o plovcima često sam svraćao i u njihov svet, čiji su preci bili stari dobri plovci od pera velikih ptica, najčešće gusaka i ćuraka, a kasnije i plovci izrađeni od bodlji američkog bodljikavog praseta i slično.

Mada se holandskim ribolovcima pripisuje prvo masovnije korišćenje plovaka od pera ptica fiksiranih samo svojim donjim delom, njihovo lansiranje u svet ribolova pripisuje se čuvenoj engleskoj školi ribolova, koja je zaslužna za njihovo sofisticiranje. Tako je dobijen plovak oko kojeg se razvio danas već širom sveta uobičajeni engleski stil pecanja, koji se kod nas uprošćeno naziva “meč“ ribolov.
Zahvaljujući činjenici da se vagler plovci fiksiraju za strunu samo svojim donjim delom, u kojem je koncentrisan, po pravilu, i najveći deo njihovog opterećenja, kod zabačaja se ponašaju poput strelica pikada. To ih čini savršenim pomagalom za pecanje na daljinu. Kada se jednom ovlada engleskim načinom pecanja dobija se tehnika koja je gotovo univerzalna i, kao takva, vrlo pogodna za rekreativce, jer njome mogu da se prilagode najvećem broju situacija na vodi.